Hodeidah nog steeds de gevaarlijkste plek in Jemen voor burgers - ZORG (2024)

Hodeidah nog steeds de gevaarlijkste plek in Jemen voor burgers - ZORG (1)

Hodeidah werd in Jemen het zwaarst getroffen sinds het akkoord van Stockholm

SANAA (12 december 2019) – Een kwart van alle burgerslachtoffers in Jemen in 2019 werd geregistreerd in het gouvernement Hodeidah. Ondanks dat een staakt-het-vuren in de havenstad de kern vormde van de overeenkomst van Stockholm van vorig jaar, heeft Hodeidah sinds de ondertekening van de overeenkomst 799 burgerslachtoffers gekend, het hoogste aantal in het hele land.

Families blijven vluchten voor hun leven. In 390,000 zijn tot nu toe bijna 2019 Jemenieten uit hun huizen ontheemd in het hele land. De helft van alle ontheemden kwam uit slechts drie gouvernementen: Hajjah, Hodeidah en Al Dhale'e.

Ondanks een daling van het geweldsniveau vergeleken met 2018 blijven Hodeidah, Sa'ada, Taizz, Al Dhale en Hajjah de gevaarlijkste gouvernementen voor burgers in 2019.

Als hulporganisaties die in Jemen werken, zijn we verontwaardigd dat de Jemenieten na bijna vijf jaar nog steeds lijden onder een niet te overziene humanitaire crisis, aangewakkerd door conflicten. Burgers blijven de dupe van het geweld. Huizen, boerderijen, markten en gezondheidszorgfaciliteiten worden beschadigd en vernield, waardoor de toch al ernstige humanitaire situatie nog erger wordt.

Jemen is de grootste humanitaire crisis ter wereld. Tien miljoen mensen lijden honger en zeven miljoen zijn ondervoed. Gevechten en beperkingen opgelegd door de autoriteiten belemmeren onze organisaties om de gemeenschappen in de grootste nood te bereiken. Conflicten blijven ook de toegang van mensen tot markten en diensten blokkeren, en veroorzaken schade aan essentiële infrastructuur zoals ziekenhuizen, scholen en watersystemen.

De ondertekening van het Riyadh-verdrag vorige maand en de algemene de-escalatie van de vijandelijkheden bieden een reële kans om de oorlog te beëindigen. Als er geen dringende actie wordt ondernomen, kunnen we nog eens vijf jaar van conflict zien, wat tot een grotere catastrofe voor de burgers zal leiden.

Wij roepen alle conflictpartijen, de VN-Veiligheidsraad en landen met invloed op om samen te werken en de implementatie van het Akkoord van Stockholm te bespoedigen. De recente aankondiging over het openen van de luchthaven van Sana'a voor medische vluchten is een positief teken, en als er actie wordt ondernomen, zal dit duizenden zieke Jemenieten toegang geven tot levensreddende medische zorg.

Dit is het moment om het vertrouwen in de richting van vrede op te bouwen via de Overeenkomst en daarbuiten, door het delen van de inkomsten vanuit de haven van Hodeidah in te voeren om de salarissen in het hele land te betalen, en door de gepolitiseerde impasse over brandstof te doorbreken om de crisis op te lossen.

Hoewel wij oproepen tot volledige uitvoering van de Overeenkomst van Stockholm, mag dit geen voorwaarde zijn voor vrede in Jemen. Er moet ook onmiddellijk een landelijk staakt-het-vuren worden ingesteld om de langverwachte vredesbesprekingen veilig te stellen. Wat Jemen het meest nodig heeft is een einde aan het geweld, door middel van een politieke oplossing voor het conflict die rekening houdt met de behoeften van vrouwen, jongeren en de hele civiele samenleving.

Getekend door:

CARE

Actie tegen honger

Adventistisch Hulp- en Ontwikkelingsagentschap

Deense Vluchtelingenraad

Handicap International – Menselijkheid en inclusie

Islamitische reliëf

International Rescue Committee

Intersos

Medicijnen van de Mond

Norwegian Refugee Council

oxfam

Première Urgentie Internationale.

Veiliger Wereld

Visie Hope Internationaal

ZOA

Laatste slachtoffers (doden en gewonden) en humanitaire cijfers:

  • Dit jaar zijn tot nu toe in totaal 1,008 burgers om het leven gekomen door gewapend geweld, tegen 2,049 het hele jaar daarvoor.
  • Dit jaar zijn er meer burgers gedood of gewond geraakt door grondgevechten dan in de twaalf maanden daarvoor.
  • Sinds het Akkoord van Stockholm hebben ruim 2,100 incidenten van gewapend geweld gevolgen gehad voor burgers – geen verbetering ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor.
  • Er zijn steeds meer burgers gedood of gewond geraakt door explosieven, van 349 mensen vorig jaar getroffen tot 504 tot nu toe dit jaar.
  • In 327 hadden 2019 incidenten van gewapend geweld directe gevolgen voor huizen van burgers, 60 procent van het totale aantal incidenten. De helft van de kinder- en vrouwenslachtoffers in 2019 was het gevolg van incidenten met gevolgen voor huizen.
  • Ruim 40 procent van alle incidenten van gewapend geweld tegen burgers vond plaats in het gouvernement Hodeidah. Een kwart van alle 3,086 burgerslachtoffers in het hele land vielen in Hodeidah, gevolgd door het gouvernement van Taiz.
  • Het totale aantal burgerslachtoffers is gedaald ten opzichte van 2018, grotendeels als gevolg van een aanzienlijke vermindering van de luchtaanvallen in Hodeidah, en een recente de-escalatie van het geweld in het hele land.
  • Gegevens en analyses over burgerslachtoffers en de impact op de civiele infrastructuur werden uitgevoerd door ACAPS en CIMP. Dit zijn open source-gegevens en zijn niet afzonderlijk geverifieerd door de INGO's die hier ondertekenaars zijn.

Over het werk van CARE in Jemen:

CARE bereikt maandelijks 1.5 miljoen Jemenieten, verspreid over twaalf provincies van Jemen. Wij bieden levensreddende voedsel-, geld-, water- en sanitaire voorzieningen aan mensen in nood. Naast onze noodinterventies werken we eraan om ervoor te zorgen dat mensen duurzame inkomens en gemeenschapsstructuren zoals scholen, waterputten en wegen hebben; we geven vrouwen en jongeren economische macht door hun vaardigheden te ontwikkelen en hen in staat te stellen hun eigen bedrijf te starten; en we werken aan reproductieve gezondheidszorg, waarbij we een veiligere bevalling garanderen door verloskundigen op te leiden en kraamklinieken te rehabiliteren. CARE werkt sinds 1992 in Jemen. Meer over ons werk leest u hier.

Over ZORG:

CARE, opgericht in 1945, is een toonaangevende humanitaire organisatie die de mondiale armoede bestrijdt en levensreddende hulp biedt in noodsituaties. CARE heeft meer dan zeventig jaar ervaring met het helpen van mensen bij de voorbereiding op rampen, het bieden van levensreddende hulp wanneer een crisis toeslaat en het helpen van gemeenschappen bij het herstel nadat de noodsituatie voorbij is. CARE besteedt bijzondere aandacht aan vrouwen en kinderen, die vaak onevenredig zwaar worden getroffen door rampen. Bezoek voor meer informatiewww.zorg.org.

Medienkontakte:

Vanessa Parra,vanessa.parra@care.org, + 1 917-525-0590(New York)

Mahmoud Shabeeb,mshabeeb@care.org, + 962 79 146 39 03(Amman, Jordanië)

Hodeidah nog steeds de gevaarlijkste plek in Jemen voor burgers - ZORG (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6156

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.